Polityka prywatności

PLIKI COOKIES

Czym są “ciasteczka”

Dla Państwa wygody strona https://www.pafere.org używa plików cookies (tzw. ciasteczek). To niewielkie pliki, które zawierają dane wymieniane pomiędzy Twoją przeglądarką, a naszą stroną internetową. “Ciasteczka” są zapisywane i przechowywane na Twoim urządzeniu (np. laptopie, telefonie komórkowym) gdy odwiedzasz różne strony WWW – w tym https://www.pafere.org.

Dlaczego używamy cookies

Ciasteczek używamy w celu optymalizacji procesu korzystania z naszej strony, gromadzenia danych statystycznych, które pozwalają identyfikować sposób korzystania z naszej witryny, wyświetlania materiałów wideo i umożliwienia wygodnego korzystania z funkcji społecznościowych.

Przykłady użycia “ciasteczek”

Dzięki ciasteczkom wiemy, że już raz zagłosowałeś w sondzie internetowej. Przy kolejnej wizycie nie będziemy Cię ponownie prosić o oddanie głosu.

Ciasteczka ułatwiają Ci podzielenie się swoją opinią. Pozwalają zapamiętać dane, które wprowadziłeś w trakcie dodawania komentarza pod artykułem. Dzięki temu – do czasu aż ciasteczko wygaśnie lub usuniesz je sam – nie będziesz musiał podawać ich ponownie komentując kolejny tekst.

Dzięki cookies redaktorzy piszący teksty mogą być przez cały czas zalogowani na “zapleczu” strony (https://www.pafere.org wie, że redaktor jest zalogowany nawet jeśli na chwilę opuścił stronę i przeszedł na inną).

Gdy oglądasz na naszej stronie film to akceptujesz pliki cookies firmy Google dotyczących usługi YouTube. Gdy przeglądasz materiały na naszej witrynie to narzędzie Google Analytics, z którego korzystamy, zbiera m.in. za pomocą “ciasteczek” informacje na temat Twoich odwiedzin naszej strony (np. dotyczące treści, które wyświetliłeś, czasu, jaki spędziłeś na stronie, przejść między poszczególnymi tekstami). Dzięki zbiorczej analizie takich danych wiemy, jaka tematyka najbardziej interesuje naszych Czytelników. Cookies są także używane, gdy korzystasz z funkcji społecznościowych naszego serwisu (np. polecasz / udostępniasz artykuł na Facebooku).

Jak wyłączyć cookies?

Możesz je usunąć i/lub zablokować ich gromadzenie w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Zobacz jak zmienić ustawienia dot. cookies np. w przeglądarce Chrome (tutaj), albo Firefox (tutaj). Więcej informacji o wyłączeniu, usunięciu cookies znajdziesz np. na stronie jakwylaczyccookie.pl (tutaj). Brak zmiany tych usatwień oznacza akceptację dla stosowanych przez nas “ciasteczek”, w tym także cookies pochodzących od podmiotów zewnętrznych (np. firmy Google, Facebook).

Kontakt w sprawie “ciasteczek”

Jeśli masz pytania dotyczące ich wykorzystania, usunięcia itp. daj nam znać:
– mailowo: rodo@pafere.org
– tel. (+48) 22 633 52 30 (w godzinach pracy Polsko-Amerykańskiej Fundacji Edukacji i Rozwoju Ekonomicznego)

DANE OSOBOWE

Kto stoi za pafere.org?

Administratorem Twoich danych osobowych, które gromadzimy w związku z korzystaniem przez Ciebie z oferowanej przez https://www.pafere.org funkcjonalności – jest:

Polsko-Amerykańska Fundacja Edukacji i Rozwoju Ekonomicznego (w skrócie: PAFERE)
ul. Mickiewicza 16/12A, 01-517 Warszawa
NIP: 522 288 82 24
REGON: 140979811
KRS: 0000278610

Jak się z nami skontaktować? 

Administrator Twoich danych osobowych jest do Twojej dyspozycji pod adresem mailowym rodo@pafere.org. Na przypadkach niecierpiących zwłoki móżna także skontaktować się pod tel.: (+48) 22 633 52 30 (w godzinach pracy Polsko-Amerykańskiej Fundacji Edukacji i Rozwoju Ekonomicznego)

Dlaczego i jak przetwarzamy Twoje dane?

Twoje dane osobowe takie jak adres IP, a także – jeśli je podasz korzystając z oferowanych przez nas funkcjonalności – adres e-mail, imię i nazwisko, dane adresowe, telefon są przetwarzane przez Administratora w celu spełnienia obowiązku wynikającego z przepisów prawaw, celach statystyczych, umożliwienia bieżącej obsługi i funkcjonalności strony (np. publikacji komentarzy).

Jeśli się na to zgodzisz (np. zapisując się na listę wysyłkową naszego biuletynu) możemy je także przetwarzać w celach marketingowych. Nie są to typowe oferty sprzedaży produktów, ponieważ jesteśmy fundacją non-profit. Nigdy też treści tego typu nie dominują przekazu, a są jedynie jego uzupłenieniem. W ramach dzialalności marketingowej możemy Cię poinformować np. o wydaniu przez nas nowej książki (większość jest dostępna za darmo w wersji cyfrowej; jednak w trakcie pobierania pliku istnieje możliwość przekazania dobrowolnej dotacji na rzecz PAFERE). Możemy Cię poprosić o przekazanie na rzecz naszej działalności statutowej 1 proc. podatku, zaprosić na (współ)organizowane przez nas wydarzenie (np. płatny udział w Liberty English Camp – nie zarabiamy na nim, a wpłata pokrywa jedynie koszt uczestnictwa) itp.

Czy Twoje dane są bezpieczne?

Dokładamy starań, aby Twoje dane były bezpieczne. Komunikacja na stronie https://www.pafere.org jest szyfrowana (certyfikat ssl). Nasz serwer obsługuje firma Home.pl SA istniejące od 1997 roku, która jest “największym dostawcą usług internetowych dla małych i średnich przedsiębiorstw w Europie Środkowo-Wschodniej” (źródło: https://online.home.pl/firma).

Podane przez Ciebie dane mogą być przekazane podmiotom przetwarzającym je na podstawie umów z Administratorem, ale tylko i wyłącznie w celu i zakresie niezbędnym do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz realizacji funkcji dostępnych w ramach portalu pafere.org. Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa Twoich danych osobowych.

Masz prawo żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W tym celu skontakuj się z Administratorem. Jeśli uważasz, że przetwarzając Twoje dane osobowe naruszamy przepisy RODO, masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Podstawa wszystkiego czyli SERWER

Nasza strona korzysta z infrastruktury Home.pl SA (ul. Zbożowa 4, 70-653 Szczecin, NIP: 852-21-03-252, REGON: 811158242, KRS: 0000431335). Firma zapewnia nam usługę hostingu (wydzielone zasoby komputera – serwera, na którym są uruchomione usługi niezbędne do działania strony; to tam fizycznie znajduje się nasza strona) oraz poczty elektronicznej, a także utrzymania domeny (adresu internetowego pafere.org)

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera. Każde takie zapytanie jest odnotowywane w jego logach (“dzienniku”). Są to m.in. takie dane jak Twój adres IP, data i czas serwera, w którym zostało nawiązane połączenei, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Tych danych nie wykorzystujemy w celu Twojej identyfikacji.

Komentarze

Korzystamy z narzędzi wbudowanych w system zarządzania treścią WordPress (więcej tutaj), na którym opiera się nasza strona. Do opublikowania komentarza konieczne jest podanie Twojego adresu e-mail i wybranej przez Ciebie nazwy.

Podane przez Ciebie dane są zapisywane w systemie WordPress (powiązanej z nim bazie danych MySql) i zostają tam do czasu zlikwidowania strony. Wspomniane dane – oprócz adresu IP – są widoczne dla innych odwiedzających naszą stronę.

Jeżeli do swojego adresu e-mail przypisałeś zdjęcie za pomocą serwisu Gravatar (zobacz politykę prywatności usługi – tutaj) to pojawi się ono w komentarzu, który dodałeś.

Publikowane komentarze przechodzą przez Akismet Anti-Spam, zautomatyzowny serwis sprawdzające czy nie są spamem (zobacz politykę prywatności usługi – tutaj).

Jeśli chcesz, abyśmy usunęli Twoj komentarz skontaktuj się z Administratorem.

Kontakt z nami

Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej przekazujesz nam swój adres e-mail – jako adres nadawcy wiadomości. Dodatkowo, co oczywiste, w treści wiadomości możesz dobrowolnie zawrzeć inne dane osobowe. Jesli się z nami kontaktujesz to Twoje dane przetwarzamy w celu udzielenia Ci możliwie kompetentnej i wyczerpującej odpowiedzi. Korespondencję zachowujemy na czas nieokreślony w celu ułatiwenia ew. komunikacji w przyszłości, a także ze względów formalno-prawnych. Jeśli chcesz, abyśmy usunęli Twoją korespondencję – skontakuj się z Administratorem.

Statystyki

Korzystamy z najpopularniejszej w Internecie platformy do zbierania i analizowania statystyk – Google Analytics. Platforma analizuje m.in. liczbę wejść na stronę oraz miejsca docelowe odwiedzin. Polityka prywatności usługi znajduje się tutaj: kliknij. Twórca narzędzia – firma Google – deklaruje, że jest ono bezpieczne i w pełni zgodne z RODO.

One Signal

Na naszej stronie zaimplementowaliśmy możliwość korzystania z tzw. powiadomień “wypychanych” (ang. push notifications). Umożliwiają one otrzymywanie przez Ciebie informacji o nowych tekstach na naszej stronie, wydanych przez nas publikacjach, wydarzeniach związanych z PAFERE. Powiadomienia to krótkie komunikaty, które wyświetlają się na ekranie (np. w przeglądarce internetowej, na belce powiadomień telefonów z systemem Android, iOS…) w formie okienka typu pop-up. Narzędzie dostarcza nam firma OneSignal (OneSignal. 2194 Esperanca Avenue, Santa Clara, CA 95054).

Twoje dane osobowe są przetwarzane tylko jeśli zgodzisz się na otrzymywanie powiadomień klikając na stosowny komunikat wyświetlany w Twojej przeglądarce. OneSignal ma własą politykę prywatności (tutaj). OneSignal przekazuje Twoje dane do USA (państwa poza Unią Europejską) ponieważ m.in. tam znajdują się jego serwery. W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania powiadomień “wypychanych” zmieniając ustawienia swojej przeglądarki lub klikając “dzwoneczek” w prawym dolnym rogu naszej strony głównej i postępując zgodnie ze wskazówkami.

Sympatyk PAFERE

Możesz od nas otrzymywać biuletyn (newsletter) z wyborem ciekawych tekstów z https://www.pafere.org, przygotowanych przez nas filmów, (współ)organizowanych przez nas wydarzeń, imprez, którym patronujemy, informacji o nowych publikacjach książkowych wydanych przez PAFEFRE, nienachalnych próśb o dobrowolne wspracie naszej działalności. Na biuletym możesz się zapisać: a) prosząc o to bezpośrednio Administratora, b) wypełniając formularz dostępny na naszej stronie (stworzony przy pomocy narzędzia “Formularze Google”).

Biuletyn wysyłamy za pomocą narzędzi oferowanych przez Freshmail.pl (FreshMail Sp. z o.o., Al. 29 Listopada 155 c, 31-406 Kraków). Twoje dane osobowe w postaci adresu e-mail przetwarzamy jeśli zostaniesz “Sympatkiem PAFERE” wypełniając dostępny na stronie formularz (stworzony i obsługiwany przy pomocy narzędzia “Formularze Google”). W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania biuletynu. W tym celu wystarczy skontaktować się z Administratorem lub samodzielnie “wypisać się” korzystając z linku dołączanego do każdego newslettera.

Sympatyk VIP PAFERE

Oprócz cyfrowego newslettra możesz od nas także otrzymywać drukowane książki i inne tradycyjne materiały edukacyjne. Twoje dane osobowe w postaci m.in. adresu e-mail, podanych przez Ciebie danych teleadresowych do wysyłki, imienia i nazwiska, telefonu przetwarzamy jesli zostaniesz “Sympatykiem VIP PAFERE” wypełniając dostępny na stronie formularz (stworzony i obsługiwany przy pomocy narzędzia “Formularze Google”) W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania biuletynu (por. “Sympatyk PAFERE”) oraz materiałów drukowanych. W tym celu wystarczy skontaktować się z Administratorem.

Staż w PAFERE

Możesz skontaktować się z nami w celu odbycia stażu w PAFERE. Twoje dane osobowe w postaci imienia i nazwiska, daty urodzenia, telefonu, e-maila przetwarzamy jeśli wypełnisz dostępny na stronie formularz (stworzony i obsługiwany przy pomocy narzędzia “Formularze Google”). Dane przetwarzamy jedynie w celu ew. zakwalifikowania Cię na staż. W każdej chwili możesz zarządać usunięcia Twoich danych osobowych. W tym celu skontaktuj się z Administratorem.